autor: redaktor naczelny an. Karolina Kopacz
W końcu nadeszło upragnione przez nas wszystkich lato! W upalne dni najbardziej poszukujemy czegoś,
co nas orzeźwi, dlatego dzisiaj przychodzę z pomocą! Stworzyłam dla Was przepis na dwuwarstwowy
sernik na zimno z nutką Ducha Świętego, gdyż został stworzony z 9 owoców.
Owoce Ducha Świętego często są przez nas zapominane, więc mam nadzieję, że mój słodki plan na
zapamiętanie ich sprawdzi się również Wam!
Składniki na dolną warstwę:
· 60g cukru
· 160g mascarpone
· 230g twarogu
· 16g rozpuszczonej we wrzątku żelatyny
· 500g owoców – malina, jeżyna leśna, czarna porzeczka, jagoda leśna, żurawina leśna, borówka
brusznica leśna, truskawka
Składniki na górną warstwę:
· 50g cukru
· 90g mascarpone
· 230g twarogu
· 9g rozpuszczonej we wrzątku żelatyny
· sok z dwóch cytryn i dwóch limonek
Składniki na kruchy spód:
· 250g ciasteczek owsianych
· 40g masła
- WIERNIE przygotować wszystkie składniki.
- DOBRZE rozmieszać żelatynę we wrzątku i zostawić do ostygnięcia.
- SPOKOJNIE roztopić masło i wymieszać je ze zmiksowanymi ciasteczkami.
- Spód włożyć do lodówki na godzinę.
- Zmiksować twaróg i owoce osobno, a następnie ŁAGODNIE wymieszać je z resztą składników.
- Wyłożyć na kruchy spód, a następnie schować do lodówki i CIERPLIWIE czekać około 2
godziny. - W tym czasie zróbcie coś dla kogoś z waszych bliskich, żeby wiedzieli, że ich KOCHACIE.
- UPRZEJMIE sprawdźcie czy konsystencja sernika stała się bardziej zwarta. Jeśli tak –
powtarzamy procedurę z górną warstwą. - Włożyć sernik do lodówki na całą noc. Gotowe! Możecie go udekorować owocami lub zostawić
bez żadnych dodatków.
Zostawiam Wam tutaj link do Dysku Google, w którym znajdziecie zdjęcia poszczególnych etapów przygotowywania ciasta: https://drive.google.com/drive/folders/1uJZtJS-KAVjkoHzhVb4VnqHHxEqY2rhr?usp=sharing
Mam nadzieję, że przepis był dla Was łatwy do OPANOWANIA i DOBRZE się bawiliście przygotowując
ten sernik. Jestem pewna, że sprawicie dużą RADOŚĆ wszystkim, którzy go spróbują!
SMACZNEGO!