Przejdź do treści

ZACISZE MATKI NATURY

autor: redaktor an. Hania Jakóbik

Wiosna to piękny czas. Gdy wiele roślin wychodzi spod resztek śniegu, zaczyna nowe życie. Można w tym czasie zaobserwować wyłaniające się przebiśniegi, trawę o intensywniejszym kolorze zielonym, bazie kotki nabierające białego futerka… Po prostu bajka! Natura jest boska, można obserwować wielobarwne kwiaty, majestatyczne drzewa…

Natura jednak wyhodowała także „mniej przyjazne” gatunki. Takim przykładem może być chociażby Ziziphus spina – christi (łac.) czyli Głożyna cierń Chrystusa. Jak podaje tradycja chrześcijańska, jest to roślina, z której była stworzona korona cierniowa Pana Jezusa. Głożyna rośnie właśnie między innymi na terenie Ziemi Świętej, jej charakterystyczną cechą jest to, że zachowuje wiecznie zielone drzewa. Co ciekawe w wielu miejscach na Ziemi znajduje zastosowanie w różnych dziedzinach życia.

Często jej drzewo jest cennym materiałem stolarskim, a jej owoce są jadalne. Roślina ma również zastosowanie w lecznictwie. W Sahelu jej korzenie uśmierzają bóle głowy, a popiół uważa się za skuteczny na ukąszenia węży. W Egipcie i południowej Saharzenapój z owoców Głożyna ma właściwości narkotyzujące i napój ten uznawany jest za środek uspokajający i usypiający.

Korona cierniowa z głowy Jezusa to jedna z najcenniejszych, katolickich relikwii.

Również ciekawym faktem jest to, że spotykamy Głożynę już w Starym Testamencie w następujących fragmentach:

Fragment przypowieści Jotama o drzewach, które wybierały króla

14 Wówczas rzekły wszystkie drzewa do krzewu cierniowego: 
„Chodź ty i króluj nad nami!” 
15 Odpowiedział krzew cierniowy drzewom: 
„Jeśli naprawdę chcecie mnie namaścić na króla, 
chodźcie i odpoczywajcie w moim cieniu! 
A jeśli nie, niech ogień wyjdzie z krzewu cierniowego i spali cedry libańskie”.

Sdz 9,14-15

Moment wypędzenia Adama i Ewy z Raju

17 Do mężczyzny zaś [Bóg] rzekł: «Ponieważ posłuchałeś swej żony i zjadłeś z drzewa, co do którego dałem ci rozkaz w słowach: Nie będziesz z niego jeść – 
przeklęta niech będzie ziemia z twego powodu: 
w trudzie będziesz zdobywał od niej pożywienie dla siebie 
po wszystkie dni twego życia. 
18 Cierń i oset będzie ci ona rodziła, 
a przecież pokarmem twym są płody roli.

Rdz 3, 17-19

Tutaj można się pokusić na drobną interpretację. Już od Starego Testamentu ciernie były symbolem uwięzienia, grzechu. W tym fragmencie mówiącym o pierwszym grzechu ludzi ziemia wydaje owoce: „cierń i oset”, które miały utrudniać żywot ludzi na ziemi; w kontekście fragmentu z ukoronowaniem Jezusa koroną cierniową:

1 Wówczas Piłat wziął Jezusa i kazał Go ubiczować. 2 A żołnierze uplótłszy koronę z cierni, włożyli Mu ją na głowę i okryli Go płaszczem purpurowym. 3 Potem podchodzili do Niego i mówili: „Witaj, Królu Żydowski!” I policzkowali Go. 4 A Piłat ponownie wyszedł na zewnątrz i przemówił do nich: „Oto wyprowadzam Go do was na zewnątrz, abyście poznali, że ja nie znajduję w Nim żadnej winy”. 5 Jezus więc wyszedł na zewnątrz, w koronie cierniowej i płaszczu purpurowym. Piłat rzekł do nich: „Oto człowiek”

(J 19, 1-5)

Jest to taka przerzutnia ze Starego Testamentu do Nowego Testamentu, gdzie Jezus miał przecierpieć za grzech, który więzi ludzi oraz utrudnia żywot.

Pieśń o winnicy

6 «Zamienię ją w pustynię, 
nie będzie przycinana ni plewiona, 
tak iż wzejdą osty i ciernie. 
Chmurom zakażę spuszczać na nią deszcz».

Iz 5,6

Uprawa rzeżuchy

Jak wiadomo wraz ze wzrostem roślin przybywają nam nowe składniki do różnych potraw, dzisiaj chciałabym wam zaproponować drobny poradnik, jak wyhodować rzeżuchę! Oto kilka prostych kroków, by wzbogacić smak i dodać świeżości waszym daniom!

1). Kup nasionka rzeżuchy (znajdziesz je w większości sklepów ogrodniczych/ supermarketach).

2). Wybierz naczynie, w którym będzie rosnąć. Roślinka może być też ozdobą w kuchni, na stole, gdziekolwiek chcesz!

3). Do naczynia wyłóż po kolei: watę, ligninę, gazę, a następnie zwilż delikatnie wodą. Na wilgotne podłoże rozsyp w miarę równomiernie nasionka.

4). Sadzonkę połóż w nasłonecznionym miejscu.

Podlewaj codziennie wodą przez spryskiwacz. Po około trzech dniach zauważysz pierwsze kiełki, a po dziesięciu – rzeżucha powinna być gotowa do jedzenia!


Źródła:
Bibliografia: „Rośliny Bibilijne. Leksykon” – Zofia Włodarczyk; Peter F. Stevens – „Angiosperm Phylogeny Website”; Michael A. Ruggiero i inni – „A High Level Classification of AllLivingOrganisms”; Pismo Święte

Fotografie:
https://semini.pl/produkt/kielkownica-szklana-miska-z-sitkiem/
https://pl.aleteia.org/2018/02/23/korona-cierniowa-z-glowy-jezusa-taka-relikwie-przechowuje-jedna-z-katedr/
https://pt.dreamstime.com/foto-de-stock-%C3%A1rvore-de-spina-christi-do-ziziphus-image77294080


Zapraszamy do przesyłania zdjęć swojej wyhodowanej samodzielnie rzeżuchy na naszego maila: redakcja.amicus@gmail.com

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Proszę wpisać nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z linkiem do ustawienia nowego hasła.