Przejdź do treści

KĄCIK KULINARNY

autor: redaktor naczelny an. Karolina Kopacz

Przeto czy jecie, czy pijecie, czy cokolwiek innego czynicie, wszystko na Chwałę Bożą
czyńcie.

~ 1 Kor 10, 31

Musicie wiedzieć, że jestem największą fanką precli. Przetestowałam wiele rodzajów, ale rzadko kiedy
udawało mi się trafić na „precla idealnego”. Postanowiłam więc, w oparciu o moje kulinarne
doświadczenie i bogatą historię degustacji, stworzyć swój przepis. Szukając informacji o przepisach w
Internecie, zagłębiłam się w historię tego wypieku. Pomyślcie zatem jaka była moja radość, gdy
dowiedziałam się, że precle mają katolickie korzenie!

Powstały w średniowieczu za sprawą włoskiego mnicha. Podczas pieczenia chleba zostało mu trochę
ciasta, z którego uformował przekąskę dla dzieci, które uczył modlitw. Stąd właśnie charakterystyczny
wygląd precli – mnich stworzył ich kształt na podobieństwo rąk złożonych do modlitwy (wtedy modlono
się rękami skrzyżowanymi na piersi).

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

ZACZYN:

  • 30ml ciepłego mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru

CIASTO:

  • 250g mąki
  • 70ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • 15g roztopionego masła

OZDOBA:

  • jajko
  • mak, sól gruboziarnista,
  • czarnuszka

GOTOWANIE:

  • 3 łyżki sody
  • łyżka soli
  • 1,5l wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Przygotować zaczyn i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

2. Zaczyn połączyć ze składnikami na ciasto. Następnie wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej masy i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 2 godziny.

3. Jeśli ciasto będzie zbyt suche można dolać do niego wody i wyrabiać przez chwilę. Następnie uformować precle (do sklejenia końcówek również dobrze sprawdza się odrobina wody).

4. Wrzucić precla na 30s do gotującej się wody. Najlepiej podczas gotowania trzymać go na dużej łyżce.

5. Wyłożyć precle na brytfannę.

6. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przyprawami.

7. Piec około 15 minut w 230 stopniach.

Precle te idealnie nadają się na śniadanie lub jako przekąska do szkoły czy pracy. Mam nadzieję, że podczas robienia ich będziecie bawić się równie dobrze jak ja. Jeśli komuś z Was uda się odtworzyć ten przepis, to koniecznie wrzucajcie efekt końcowy na Instagrama oznaczając @grupyapostolskie, oraz na naszego maila: redakcja.amicus@gmail.com
Smacznego!

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Proszę wpisać nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z linkiem do ustawienia nowego hasła.