Przejdź do treści

KĄCIK KULINARNY

autor: redaktor naczelny an. Karolina Kopacz


„Przeto czy jecie, czy pijecie, czy cokolwiek innego czynicie, wszystko na Chwałę Bożą czyńcie.”

~ 1 Kor 10, 31

CHLEB EZECHIELA


„Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb.”

~ Ez 4,9

Przygotowanie tego chleba jest czasochłonne, ale zdecydowanie warto. Sam Bóg przekazał ten przepis Ezechielowi na czas jego pokuty za grzechy Izraelitów. Bóg dał Ezechielowi dokładny przepis wraz z zaleceniem jak często i jaką ilość powinien spożywać. Było to 20 syklów, czyli około 200g, raz dziennie. Ta porcja dostarczała Ezechielowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze i zapewniała mu sytość przez cały dzień. Chleb ten wciąż jest uznawany za bardzo zdrowy, ponieważ składa się z wielu rodzajów zbóż i roślin strączkowych.

POTRZEBNE SKŁADNIKI

ZACZYN

  • 150g zakwasu orkiszowego
  • 100g mąki orkiszowej
  • 150g mąki jaglanej
  • 200ml letniej, przegotowanej wody
  • 50g mąki pszennej (typ 750)

CIASTO

  • zaczyn
  • łyżka soli
  • 300g mąki pszennej (typ 750)
  • 150ml przegotowanej wody
  • 100g ugotowanego bobu
  • 100g ugotowanej zielonej soczewicy
  • 100g ugotowanej kaszy jęczmiennej

Około dwa tygodnie przed planowanym pieczeniem zaczęłam przygotowywać zakwas. Przez pięć dni dokarmiałam go, przechowując w ciepłym miejscu, a następnie włożyłam do lodówki. Dzień przed pieczeniem ponownie dokarmiłam zakwas i zostawiłam na 8 godzin w ciepłym miejscu. Po tym czasie mogłam przygotować zaczyn, a następnego dnia upiec chleb.
Wyszedł naprawdę pyszny, dlatego zachęcam do odwzorowania mojego przepisu i pochwalenia się waszymi wypiekami na instagramie. Nie zapomnijcie oznaczyć @grupyapostolskie! Poniżej znajdziecie opis przygotowania chleba krok po kroku.

Składniki zaczynu wymieszać. Przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na całą noc.

Następnego dnia ugotować bób, soczewicę i kaszę. Ugotowany bób należy obrać, a następnie zblendować z soczewicą.

Do wcześniej przygotowanego zaczynu dodać sól, wodę oraz zblendowany bób z soczewicą. Przez kilka minut wyrabiać ciasto. Następnie dodać kaszę i całość dokładnie wymieszać.

Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

Nagrzać piekarnik do 230°C. W tej temperaturze piec chleb przez 20 minut. Następnie należy zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec chleb kolejne 20 minut.

Po wyjęciu chleba z piekarnika dobrze jest studzić go na metalowej kratce. Dzięki temu będzie bardziej chrupiący.

Smacznego!

Chcesz aby Twój przepis pojawił się w Amicusie? Napisz do nas: redakcja.amicus@gmail.com.

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Proszę wpisać nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z linkiem do ustawienia nowego hasła.