autor: redaktor an. Katarzyna Jochymek
Jesień wkrada się coraz bardziej do naszej codzienności. Dni stają się chłodniejsze, wieczory dłuższe a świat zaczyna mienić się niesamowitymi kolorami. To chyba jedna z moich ulubionych pór roku, bo jesienne wieczory nadają się idealnie by usiąść z gorącą herbatą pod miękkim kocem i zatopić się w jakiejś dobrej książce lub ciekawym serialu, czy też spędzić je razem z przyjaciółmi na długich rozmowach.
Ale uwielbiam jesień jeszcze bardziej za smaki, które jej towarzyszą: pieczone jabłka i cynamon to moje ukochane połączenie, dlatego są to główne gwiazdy tego przepisu. Jest on bardzo prosty- muffinki większość z nas robiła chociaż raz w swoim życiu, są one dobre na każdą porę roku, ale gwarantuję wam, że te, które tutaj przedstawię, staną się nieodłącznym deserem na jesienny czas.
MUFFINKI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM:
Składniki: (około 16 muffinek)
- 300g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 6 łyżek śmietany 18%
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 4 łyżeczki cynamonu
- 5 jabłek
Składniki na kruszonkę:
- 100g margaryny
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ⅓ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
SPOSÓB WYKONANIA:
- Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać troszkę masła, tak by rozpuszczone pokryło jej całą powierzchnię.
- Pokrojone jabłka wrzucić na patelnię. Posypać cukrem i cynamonem. Mieszać cały czas aż do zmięknięcia jabłek, zajmie to kilka minut. Odstawić do ostygnięcia.
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i cynamon połączyć i wymieszać, najlepiej użyć miski.
- Dodać jajka, śmietanę, olej i sok z cytryny. Znowu wymieszać, aż do połączenia się składników
- Ostudzone jabłka dodać do ciasta i jeszcze raz dokładnie wymieszać
- Margarynę rozpuścić, dodać mąkę, cukier i cynamon. Połączyć składniki.
- Ciasto przełożyć do foremek. Wystarczy dać po jednej sporej łyżce do każdej z foremek, ponieważ muffinki bardzo mocno wyrastają. Posypać kruszonką.
- Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Te muffinki stały się moimi faworytami głównie ze względu na szybkość ich wykonania oraz na to, jak miękkie i puszyste wychodzą. Można je łączyć z różnymi dodatkami, ale z jabłkami i cynamonem smakują jak małe szarlotki, natomiast kruszonka na wierzchu dodaje im niezwykłego charakteru. Mam nadzieję, że Wam również zasmakują, tak jak mi!
Życzę Wam miłego pieczenia i smacznego!