Przejdź do treści

KĄCIK KULINARNY

autor: redaktor an. Katarzyna Jochymek

Jesień wkrada się coraz bardziej do naszej codzienności. Dni stają się chłodniejsze, wieczory dłuższe a świat zaczyna mienić się niesamowitymi kolorami. To chyba jedna z moich ulubionych pór roku, bo jesienne wieczory nadają się idealnie by usiąść z gorącą herbatą pod miękkim kocem i zatopić się w jakiejś dobrej książce lub ciekawym serialu, czy też spędzić je razem z przyjaciółmi na długich rozmowach. 

Ale uwielbiam jesień jeszcze bardziej za smaki, które jej towarzyszą: pieczone jabłka i  cynamon to moje ukochane połączenie, dlatego są to główne gwiazdy tego przepisu.  Jest on bardzo prosty- muffinki większość z nas robiła chociaż raz w swoim życiu, są one dobre na każdą porę roku, ale gwarantuję wam, że te, które tutaj przedstawię, staną się nieodłącznym deserem na jesienny czas.

MUFFINKI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM:

Składniki: (około 16 muffinek)

  • 300g mąki pszennej 
  • 1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 5 jabłek 

Składniki na kruszonkę:

  • 100g margaryny
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ⅓ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. 
  2. Na patelni rozgrzać troszkę masła, tak by rozpuszczone pokryło jej całą powierzchnię. 
  3. Pokrojone jabłka wrzucić na patelnię. Posypać cukrem i cynamonem. Mieszać cały czas aż do zmięknięcia jabłek, zajmie to kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. 
  4. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i cynamon połączyć i wymieszać, najlepiej użyć miski. 
  5. Dodać jajka, śmietanę, olej i sok z cytryny. Znowu wymieszać, aż do połączenia się składników
  6. Ostudzone jabłka dodać do ciasta i jeszcze raz dokładnie wymieszać
  7. Margarynę rozpuścić, dodać mąkę, cukier i cynamon. Połączyć składniki.
  8. Ciasto przełożyć do foremek. Wystarczy dać po jednej sporej łyżce do każdej z foremek, ponieważ muffinki bardzo mocno wyrastają. Posypać kruszonką. 
  9. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Te muffinki stały się moimi faworytami głównie ze względu na szybkość ich wykonania oraz na to, jak miękkie i puszyste wychodzą. Można je łączyć z różnymi dodatkami, ale z jabłkami i cynamonem smakują jak małe szarlotki, natomiast kruszonka na wierzchu dodaje im niezwykłego charakteru. Mam nadzieję, że Wam również zasmakują, tak jak mi! 

Życzę Wam miłego pieczenia i smacznego!

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Proszę wpisać nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z linkiem do ustawienia nowego hasła.