Przejdź do treści

KĄCIK KULINARNY

autor: redaktor an. Katarzyna Jochymek

Lato to świetny czas aby cieszyć się piękną pogodą, wolnym czasem i oczywiście pysznymi, sezonowymi owocami. Są dla nas dostępne tylko przez ograniczony czas, więc warto je wykorzystać. Sposobów jest wiele, ale ja chciałabym wam dzisiaj przedstawić przepis na moje autorskie, truskawkowe ciasto. Chociaż oczywiście możecie do jego wykonania użyć innych owoców. 

Składniki: 

  • 400g herbatników
  • 250g margaryny
  • 1kg truskawek
  • 2 opakowania galaretki poziomkowej (154g)
  • puszka kajmaku (400g)
  • borówki lub inne owoce do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Herbatniki zmielić na proszek. Rozpuścić margarynę, następnie połączyć ją ze zmielonymi herbatnikami. Przełożyć na blachę wyłożoną folią spożywczą, rozprowadzić równomiernie i ubić, tak aby powstał spód ciasta.
  1. Galaretki rozpuścić według instrukcji na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia.
  1. Kajmak przełożyć z puszki do miski i rozmieszać, tak by zmiękczyć masę. Rozsmarować równo na spodzie z herbatników
  1. Truskawki dokładnie umyć, obrać i pokroić na małe kawałki
  1. Przełożyć pokrojone truskawki na ciasto.
  1. Ozdobić ciasto według uznania borówkami lub innymi owocami
  1. Delikatnie zalać ciasto ostudzoną galaretką i odstawić do lodówki aż do ścięcia się galaretki.

Wskazówki:

  • kajmak lepiej rozmieszać przed przełożeniem na ciasto- wtedy lepiej się go rozsmarowuje
  • Ważne, żeby galaretka, którą zalejecie ciasto była dobrze ostygnięta
  • Polecam do wyścielenia blaszki użyć folii spożywczej, nie papieru do pieczenia, gdyż papier dosyć łatwo rozpuszcza się pod wpływem owoców i galaretki
  • jeśli planujecie użyć innych owoców, sprawdźcie, czy nadają się one do galaretki- ananas, mango czy kiwi uniemożliwiają tężenie galaretki, więc lepiej z nich zrezygnować

Jest to dość prosty i szybki do zrobienia przepis, dlatego mam nadzieję, że dobrze będzie wam się go wykonywało oraz, że ciasto zasmakuje wam i tym, z którymi się nim podzielicie. Życzę wam przyjemnego pieczenia i smacznego! Do zobaczenia w kolejnym numerze!

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Proszę wpisać nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z linkiem do ustawienia nowego hasła.