Przejdź do treści

KĄCIK KULINARNY

autor: redaktor an. Katarzyna Jochymek

Już niedługo, bo 6 stycznia będziemy obchodzić Święto Objawienia Pańskiego, bardziej nam znane pod nazwą Święta Trzech Króli. Jest to jedno z najstarszych świąt chrześcijańskich, bo obchodzone było już w III w. jako pamiątka hołdu, który złożyli Dzieciątku Jezus trzej Mędrcy ze Wschodu.  

Mimo tak długiej historii tego święta, obchodzone jest ono ciągle w wielu krajach, chociaż w każdym z nich tradycje różnią się od siebie. Przykładowo we Francji pieczone jest specjalne ciasto – la Galette des Rois, czyli w tłumaczeniu Ciasto Trzech Króli bądź Ciasto Królewskie i to na nim dzisiaj się skupimy.  A dokładniej na pewnym składniku, bez którego ten wypiek nie byłby taki sam, a mianowicie na migdałach. Wiedzieliście, że drzewo migdałowe w Biblii ma bardzo szeroką symbolikę?  

Migdałowiec zaczyna kwitnąć w zimie, a żeby można było zebrać dojrzałe owoce potrzebne jest aż pół roku. W tradycji i w Biblii kwitnąca gałązka drzewa migdałowego pojawia się kilkakrotnie, a w języku hebrajskim słowa oznaczające migdały i czuwanie mają taki sam rdzeń (szaked i szakad). Dlatego roślina ta symbolizuje czas czuwania i oczekiwania, ale również pewność, że Bóg wypełni swoje obietnice.  

Gałązki migdałowca pojawiają się również, gdy Bóg przekazuje Mojżeszowi wygląd menory, świecznika oznaczającego obecność Boga, a nawiązanie do drzewa migdałowego ma przekazywać, że Bóg czuwa: 

Trzy kielichy w kształcie kwiatów migdałowca – pąk i kwiat – będą na jednym ramieniu, i trzy kielichy w kształcie kwiatów migdałowca – pąk i kwiat – na drugim ramieniu. Tak będzie na sześciu ramionach odchodzących od świecznika. Na świeczniku zaś będą cztery kielichy w kształcie kwiatów migdałowca – pąk i jego kwiat.

(Wj 25, 33-34)  

“Gdy następnego ranka Mojżesz wszedł do Namiotu Spotkania, spostrzegł, że zakwitła laska Aarona z plemienia Lewiego. Wypuściła pączki, zakwitła i wydała dojrzałe migdały”

(Lb 17, 23)  

Gdy pokolenie Lewiego zostaje wybrane na funkcję kapłańską, migdały oznaczają Boże błogosławieństwo i wybranie.  

Z drzewa migdałowego, kwitnącego w trudnym czasie śmiało możemy brać przykład, a jego symbolika powinna dać nam nadzieję i pewność obietnic Boga, dlatego głównym bohaterem dzisiejszego przepisu są właśnie migdały.  

Galette des rois

Potrzebne składniki: 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego 
  • 150g margaryny  
  • 150g mielonych migdałów 
  • 150g drobnego cukru 
  • 1 jajko 
  • Aromat rumowy 
  • Jajko do smarowania 

Sposób wykonania: 

  1. Margarynę, cukier i jajko utrzeć na puszysty krem. Dodać migdały i aromat rumowy i ucierać aż składniki się połączą 
  1. Jeden z płatów ciasta francuskiego wyłożyć na blachę wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia 
  1. Na środku ciasta rozsmarować masę migdałową, tak aby zostawić wolne około 2cm od brzegów 
  1. Posmarować brzegi rozmąconym jajkiem, przykryć drugim płatem ciasta francuskiego i dokładnie skleić 
  1. Ciasto z wierzchu ponacinać dekoracyjnie (jeśli zostanie wam nadmiar ciasta francuskiego można foremkami powykrawać różne kształty jako dekoracje, lub upiec z nich osobne ciastka) 
  1. Posmarować ciastko dokładnie pozostałym jajkiem 
  1. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut, do momentu, gdy wierzch ciasta będzie złocisty 

Mimo, że tradycyjnie to ciasto jest pieczone z okazji Święta Objawienia
Pańskiego, to sprawdzi się nie tylko w ten dzień. Do jego przygotowania nie potrzeba wiele wysiłku i czasu, więc mam nadzieję, że przepis spodoba się wam tak samo jak mi. 

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Proszę wpisać nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z linkiem do ustawienia nowego hasła.