autor: redaktor an. Katarzyna Jochymek
Już niedługo, bo 6 stycznia będziemy obchodzić Święto Objawienia Pańskiego, bardziej nam znane pod nazwą Święta Trzech Króli. Jest to jedno z najstarszych świąt chrześcijańskich, bo obchodzone było już w III w. jako pamiątka hołdu, który złożyli Dzieciątku Jezus trzej Mędrcy ze Wschodu.
Mimo tak długiej historii tego święta, obchodzone jest ono ciągle w wielu krajach, chociaż w każdym z nich tradycje różnią się od siebie. Przykładowo we Francji pieczone jest specjalne ciasto – la Galette des Rois, czyli w tłumaczeniu Ciasto Trzech Króli bądź Ciasto Królewskie i to na nim dzisiaj się skupimy. A dokładniej na pewnym składniku, bez którego ten wypiek nie byłby taki sam, a mianowicie na migdałach. Wiedzieliście, że drzewo migdałowe w Biblii ma bardzo szeroką symbolikę?
Migdałowiec zaczyna kwitnąć w zimie, a żeby można było zebrać dojrzałe owoce potrzebne jest aż pół roku. W tradycji i w Biblii kwitnąca gałązka drzewa migdałowego pojawia się kilkakrotnie, a w języku hebrajskim słowa oznaczające migdały i czuwanie mają taki sam rdzeń (szaked i szakad). Dlatego roślina ta symbolizuje czas czuwania i oczekiwania, ale również pewność, że Bóg wypełni swoje obietnice.
Gałązki migdałowca pojawiają się również, gdy Bóg przekazuje Mojżeszowi wygląd menory, świecznika oznaczającego obecność Boga, a nawiązanie do drzewa migdałowego ma przekazywać, że Bóg czuwa:
“Gdy następnego ranka Mojżesz wszedł do Namiotu Spotkania, spostrzegł, że zakwitła laska Aarona z plemienia Lewiego. Wypuściła pączki, zakwitła i wydała dojrzałe migdały”
(Lb 17, 23)
Gdy pokolenie Lewiego zostaje wybrane na funkcję kapłańską, migdały oznaczają Boże błogosławieństwo i wybranie.
Z drzewa migdałowego, kwitnącego w trudnym czasie śmiało możemy brać przykład, a jego symbolika powinna dać nam nadzieję i pewność obietnic Boga, dlatego głównym bohaterem dzisiejszego przepisu są właśnie migdały.
Galette des rois
Potrzebne składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 150g margaryny
- 150g mielonych migdałów
- 150g drobnego cukru
- 1 jajko
- Aromat rumowy
- Jajko do smarowania
Sposób wykonania:
- Margarynę, cukier i jajko utrzeć na puszysty krem. Dodać migdały i aromat rumowy i ucierać aż składniki się połączą
- Jeden z płatów ciasta francuskiego wyłożyć na blachę wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia
- Na środku ciasta rozsmarować masę migdałową, tak aby zostawić wolne około 2cm od brzegów
- Posmarować brzegi rozmąconym jajkiem, przykryć drugim płatem ciasta francuskiego i dokładnie skleić
- Ciasto z wierzchu ponacinać dekoracyjnie (jeśli zostanie wam nadmiar ciasta francuskiego można foremkami powykrawać różne kształty jako dekoracje, lub upiec z nich osobne ciastka)
- Posmarować ciastko dokładnie pozostałym jajkiem
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut, do momentu, gdy wierzch ciasta będzie złocisty
Mimo, że tradycyjnie to ciasto jest pieczone z okazji Święta Objawienia
Pańskiego, to sprawdzi się nie tylko w ten dzień. Do jego przygotowania nie potrzeba wiele wysiłku i czasu, więc mam nadzieję, że przepis spodoba się wam tak samo jak mi.