autor: redaktor naczelny an. Karolina Kopacz
„Przeto czy jecie, czy pijecie, czy cokolwiek innego czynicie, wszystko na Chwałę Bożą czyńcie.”
~ 1 Kor 10, 31
CHLEB EZECHIELA
„Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb.”
~ Ez 4,9
Przygotowanie tego chleba jest czasochłonne, ale zdecydowanie warto. Sam Bóg przekazał ten przepis Ezechielowi na czas jego pokuty za grzechy Izraelitów. Bóg dał Ezechielowi dokładny przepis wraz z zaleceniem jak często i jaką ilość powinien spożywać. Było to 20 syklów, czyli około 200g, raz dziennie. Ta porcja dostarczała Ezechielowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze i zapewniała mu sytość przez cały dzień. Chleb ten wciąż jest uznawany za bardzo zdrowy, ponieważ składa się z wielu rodzajów zbóż i roślin strączkowych.
POTRZEBNE SKŁADNIKI
ZACZYN
- 150g zakwasu orkiszowego
- 100g mąki orkiszowej
- 150g mąki jaglanej
- 200ml letniej, przegotowanej wody
- 50g mąki pszennej (typ 750)
CIASTO
- zaczyn
- łyżka soli
- 300g mąki pszennej (typ 750)
- 150ml przegotowanej wody
- 100g ugotowanego bobu
- 100g ugotowanej zielonej soczewicy
- 100g ugotowanej kaszy jęczmiennej
Około dwa tygodnie przed planowanym pieczeniem zaczęłam przygotowywać zakwas. Przez pięć dni dokarmiałam go, przechowując w ciepłym miejscu, a następnie włożyłam do lodówki. Dzień przed pieczeniem ponownie dokarmiłam zakwas i zostawiłam na 8 godzin w ciepłym miejscu. Po tym czasie mogłam przygotować zaczyn, a następnego dnia upiec chleb.
Wyszedł naprawdę pyszny, dlatego zachęcam do odwzorowania mojego przepisu i pochwalenia się waszymi wypiekami na instagramie. Nie zapomnijcie oznaczyć @grupyapostolskie! Poniżej znajdziecie opis przygotowania chleba krok po kroku.
Składniki zaczynu wymieszać. Przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na całą noc.
Następnego dnia ugotować bób, soczewicę i kaszę. Ugotowany bób należy obrać, a następnie zblendować z soczewicą.
Do wcześniej przygotowanego zaczynu dodać sól, wodę oraz zblendowany bób z soczewicą. Przez kilka minut wyrabiać ciasto. Następnie dodać kaszę i całość dokładnie wymieszać.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 230°C. W tej temperaturze piec chleb przez 20 minut. Następnie należy zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec chleb kolejne 20 minut.
Po wyjęciu chleba z piekarnika dobrze jest studzić go na metalowej kratce. Dzięki temu będzie bardziej chrupiący.
Smacznego!
Chcesz aby Twój przepis pojawił się w Amicusie? Napisz do nas: redakcja.amicus@gmail.com.