autor: redaktor an. Katarzyna Jochymek
Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas, kiedy radujemy się ze Zmartwychwstania Chrystusa. Kiedy myślę o przygotowaniach do nich, to oprócz dbania o kwestie duchowe, do głowy przychodzą mi również te bardziej fizyczne rzeczy: sprzątanie domu, czy szykowanie wielkanocnego śniadania. Muszę przyznać, że jestem ogromną fanką potraw goszczących na stole w trakcie tych świąt, a już szczególnie uwielbiam mazurka Wielkanocnego. Kojarzy mi się on z radością ze spędzania świąt wspólnie z rodziną i przyjemnie spędzonym, wiosennym czasem.
Taki jest właśnie przekaz tradycji mazurka Wielkanocnego, która sięga aż średniowiecza, gdzie przygotowywano go w klasztorach i podawano z okazji ważnych uroczystości i świąt. W przypadku Wielkanocy symbolizował on koniec okresu pokuty i radość ze Zmartwychwstania. W Polsce zyskał popularność w XVIII wieku i od tamtej pory stał się niemal nieodłącznym elementem świętowania. W każdej rodzinie wygląda on trochę inaczej (co czyni go tak wyjątkowym), jednak wspólnym elementem są zdobiące go bakalie i kolorowe ozdoby nawiązujące do przeżywanych świąt oraz przyrody, która powoli budzi się do życia.
W mojej rodzinie tradycja pieczenia mazurka Wielkanocnego jest cały czas żywa i co roku (również na te święta) piekę go z przepisu, który przedstawiam wam poniżej.
Mazurek Wielkanocny z polewą kajmakową
Składniki na ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 100g cukru pudru
- 200g margaryny
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18%
Składniki na polewę kajmakową:
- kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki zimnej wody
- mleko w proszku
Do ozdobry można użyć np. bakali czy kolorowych posypek – według uznania 🙂
Sposób wykonania:
- Połączyć suche składniki: mąkę i cukier puder, do tego dodać margarynę, żółtko i śmietanę. Ze składników zagnieść ciasto ( w razie potrzeby można dodać więcej lub mniej śmietany- gdyby ciasto nie chciało połączyć się w jednolitą masę)
- Blaszkę wysmarować cienką warstwą margaryny i posypać mąką
- Wyłożyć ciastem blachę i ozdobnie zawinąć brzegi
- Piec w 180° do złotego koloru
Masa kajmakowa:
- Roztopić margarynę w garnku, dodać cukier, mieszać do roztopienia się cukru po czym wlać zimną wodę.
- Cały czas mieszać w jedną stronę i stopniowo dodawać mleko w proszku- nie ma konkretnej ilości- im więcej tym smaczniejsze 🙂 Ważne żeby dokładnie rozmieszać wszystkie tworzące się grudki.
- Gorącą masę wylać na upieczone ciasto
- Ozdabiać póki masa jest ciepła, żeby ozdoby się przykleiły
Chociaż tegoroczna Wielkanoc już za nami, mam nadzieję, że skorzystacie z tego przepisu, może na jakąś inną zbliżającą się okazję.
Życzę wam miłego pieczenia i oczywiście smacznego!
–
Źródła: